15 Mayıs 2012 Salı

VAN

Van şehri Urartular’dan kalmadır. Urartular’ın başkenti olan Van’ ın ozamanki adı “TUŞBA” idi.Van şehrinin adı rivayete göre Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Büyük İskender'in Van Kalesindeki Van adlı bir mabedin adını şehre verdiğini belirtmektedir.
bir başka rivayete göre  Semiramis, Mezopotamya bölgesinin üst kısımlarında yaşayan Surların kraliçesidir. Koca bir ülkeye hükmeden, dediği dedik, kestiği kestik olan dünyalar güzeli Semiramis, o güne kadar gönlüne göre birini bulamamıştır; ta ki Van'ın Muradiye kazasının kuzey yamaçlarına bir sefere çıkana kadar.
Semiramis, bu sefer sırasında bölgenin hâkimi olan Ara adında genç bir hükümdara gönlünü kaptırır. Güzel olduğu kadar mağrur da olan kraliçe, bu sırrını kimseye açıklayamaz. Savaş devam etmektedir. Semiramis'in kuvvetleri son bir saldırı ile bölgeyi ele geçirirler. Ancak son saldırı sırasında Hükümdar Ara da öldürülür. Haberi alan Semiramis, Ara'ya olan aşkını yüreğine gömer, hemen dönüş emrini verir.
Dönüş yolu üzerindeki Van'a gelirler. Van'ın zümrüt yeşili bağ ve bahçelerini, Van Gölü'nü çok beğenen Kraliçe'nin en fazla dikkatini çeken yeşillikler arasından göle doğru uzanan heybetli bir kaya parçası olur. Ara'nın hâtırasına bu kayalık üzerinde bir kale inşa ettirmeye karar verir. Kısa süre içersinde kale yapılır, eteğinde şanına uygun bir şehir kurulur. Şehrin adını da Şamrangerd bırakırlar.
Aradan yıllar geçer. Ara'nın acısıyla yanan yürek, bu defa da sıla hasretine yenik düşer. Memleketine dönmeye karar veren Kraliçe Semiramis, kaleyi ve kurduğu şehri wan adındaki bir komutanına bırakarak ülkesine döner. Şehrin bugünkü adının bu komutandan geldiği rivayet edilir.
Nereler gezilir:Van Müzesi,Kızlar Mağarası,ToprakkaleAşağı ve Yukarı Anzaf Kaleleri,Van Gölü ve Akdamar Adası,Van Kalesi,Hoşap Kalesi,Ağartı Kalesi,Ulu Camii,Hüsrev Paşa Medresesi,Akdamar KilisesiAdır Kilisesi,Şeytan Köprüsü,Van Çifte Hamamı,Eski Van Evleri,Muradiye Şelalesi.
Ne yenir:Otlu peynir,Murtuğa,İlitmeEkşiliSenseger,inci kefali,Helise,erik pestili,kavut tatlısı,kaşık tatlısı,Gavut,Boranı,Çılbır,ayva yemeği,Çırış Pilavı,Ciğer Köftesi,Kavurmalı Uşgun Ekşilisi,keledoş
Nerede kalınır: 5 ve 4 yıldızlı oteller bulunmaktadır.
Ne alınır:Halı ve kilim - Şehir merkezindeki halı ve kilim galerilerinden ,Van Peyniri (Otlu Peynir),Savat (gümüş) işlemeli el sanat ürünleri.
Ulaşım:Havaalanı ve karayolu ile ulaşım yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder