15 Mayıs 2012 Salı

ESKİŞEHİR

Eskişehir'e bir gün ayırmak yetmez bi kere... odunpazarı evlerini görmek için Odunpazarında gezerken Cam Sanatları Müzesini, Kurşunlu Külliyesini görebilir o bölgedeki tarihi mekanlarda kahvaltı yapabilirsiniz. Oradan Şelale Parka çıkar ister gündüz gözüyle isterseniz gece Eskişehir'e tepeden bakabilirsiniz. Kent Park ve Sazova Kültür ve Sanat parkına da vakit ayırmalısınız. Şehir merkezindeki Hamamyolundan geçerken Hamamların şifalı sularından yararlanabilirsiniz. Oradan Köprübaşına geçer Porsuk'taki teknelerle tura katılabilir veya gondol sefası yapabilirsiniz. Daha gezilecek çok yer var... Bir de yenmesi gerekenler: Papağan veya Kırım Çibörekçisinde çibörek, İnan'ın met helvası, Karakedi Bozacısında boza, Meşhur helvacıdan helva (cevizli, tahinli...), Şampiyonda Kokoreç, Tadım'da dondurma, Palmiye'nin haşhaşlısını, Balaban vs vs... yemeden dönmeyin. Tabi illa kebap yemek isterseniz bence tek adres Urfa Kebap'tır.

Nereler gezilir:Kurşunlu Camii ve Külliyesi,Lületaşı Müzesi,Odun Pazarı Evleri,Cam Eserleri Müzesi,TÜLOMSAŞ Fabrikası,Atlıhan Tarihi Çarşısı,Haller Gençlik Merkezi,Cumhuriyet Eserleri Müzesi
Cumhuriyet Eserleri Müzesi,Yunus Emre Türbesi ve Dergahı,Seyyit Battal Gazi Külliyesi,Şeyh Edebali Türbesi,Doğanlı Kale,Gerdek Kaya Anıtı,Yazılıkaya (Midas Kenti),Birinci Yazıt,İkinci Yazıt,Üçüncü Yazıt,Küçük Yazılıkaya,Kümbet Asar Kalesi,Yapıldak Asar Kale,Ballık Kale,Keskaya,Arezastis Anıt,Bahşayiş Anıt,Salon Mezar,Alemşah Kümbeti,Ulucami (Emineddin-i Mikail Camii),Pessinus Şehri,Zaimağa Konağı.

Ne yenir:Toğga Çorbası,Miyane Çorbası,Düğü Köftesi Çorbası,Tutmaç,Bamya Çorbası,Harşıl,Kelem Dolması (lahana Dolması),Katlama Böreği,Çerkes Sofrası (Abısta),Yufkalı Büryan (Börek),Arabaşı ,Mercimekli Bulgur Pilavı,Düğün Pilavı,Haşhaşlı Gözleme,Mercimekli Mantı Ağzı, AçıkÇiğbörek (Çibörek-Şırbörek)Met Helvası,Boza,Göbete,Acı-gıcı,Bıt-bıtı çorbası,Pasa,Haside,Halkalı şeker ve akide şekeri,Nuga helvası,Cevizli yaz helvası,Tahin helvası,Tahin ve çövenden bir kürek yardımı ile yapılan Kürek Helvası .

Nerede kalınır:Otellerde,konaklamalarda kalınabilir.

Ne alınır:Lületaşından yapılan tesbih, pipo, biblo ve takılar.

Ulaşım:Her yerden karayolu ulaşımı var.Ayrıca havaalanı mevcut





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder