18 Mayıs 2012 Cuma

MARDİN



Taşın insan yaşamındaki yerini, insan emeğinin taşı nasıl şekillendirdiğini görmek için dinlerin, mezheplerin harman olduğu Mardin'e yolunuzu düşürün. Mardin, Güneydoğu Anadolu'nun değişik bir yapılaşma gösteren ilginç yerleşmelerindendir. Kent, Mazı Dağları'nın (Masius) güney yamaçlarında, doğudan batıya 2.500 m uzunluğunda, 500 m genişliğinde bir alana kurulmuştur. Kaleden ve karşıdan bakıldığında, Mardin evleri bir-biri üstüne yığılmış gibidir. Doğal konumdan doğan bu üst üstelik ve sıkışık yapılaşma, kente özgün bir görünüm kazandırmakta




Nerede gezilir:Zinciriyr Medresesi,Tarihi Ptt Binası,Mor Behram(Kırklar)Kilisesi,Dayrulzafaran Manastırı,Kasimiye Medresesi,Dara Antik kenti,Hasankeyf.


Ne yenir:Kişk Çorbası, Sembusek (Kapalı Lahmacun), İkbeybet (Haşlanmış içli köfte), Irok (Kızartılmış içli köfte), Kiliçe (Mardin Çöreği).


Ne alınır:Telkari, taze badem şekeri, leblebi, peksimet Süryani şarabı, Camaltı Şahmaran tabloları alınır.Nerede kalınır:Artuklu Kervan Sarayı,Erdoba Evleri,Öztürk Ailesi Evi,Devlet Konuk Evi ve oteller.


Ulaşım:En iyisi uçakla Mardin’e gidip, araba kiralamak. İstanbul Mardin arası yaklaşık olarak 1600 kilometre. Diyarbakır Mardin arası 95, Mardin Midyat arası ise 65 kilometre.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder