20 Mayıs 2012 Pazar

ANKARA

Ankara, ülkemizin başkenti… Atatürk’ün milletin egemenliğine dayalı ilk millet meclisini açtığı şehir… Anıtkabir’in olduğu şehir… Memur şehri, öğrenci şehri, denizsiz şehir gibi tanımlamalar yapılır hep Ankara için…
Ankara denince akla Anıtkabir,Seğmenler,Ankara kedisi,Ankara keçisi,Angora,Ankara simiti,Ankara balı,Ankara armudu,Beypazarı,Kara akbaba gelir.


Nerede gezilir:




Anıtkabir:Muhteşem bir yapıttır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarının bulunduğu yerdir. Ankara denince akla Anıtkabir gelir. Kurtuluş Savaşı'nı ve Türkiye Cumhuriyeti'ni anlamak için hem Ankaralılar hem de yerli yabancı turistler burayı gezerler. Anıtkabir aynı zamanda Atatürk'ün Ankara'ya verdiği önemin bir göstergesidir. Ankara, Türkiye'nin kalbidir.


Anadolu Medeniyetler Müzesi: Kocaman küplerin olduğu çok güzel bir bahçe içindeki müze, saatlerce kalınabilecek birçok eserle dolu harika bir müzeydi. Osmanlılar zamanında yapılan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han müzeye dönüştürülmüş. Anadolu’da yaşamış medeniyetlere (özellikle Hititler-Frigler-Urartular vb.) ilgi duyanların mutlaka görmesi gerek. aşadığımız yerleri ve kültür oluşumumuzu anlamak açısından gerçek bir hazinedir. Yurt dışından gelen tüm konukların ve turistlerin uğrak yeridir. Müzede yorulunca ara verip dinlenip atıştırma yapabileceğiniz bir kafe de bulunmaktadır. Ulus PTT'yi sağınıza alıp gidince heykelden sonra sağa dönüyorsunuz ve tabelalar sizi müzeye götürüyor. Müzenin karşısında park yeri var. Toplu taşıma araçları ile Ulus'a gelip, taksi ile devam edebilirsiniz. Müzeye girerken bir fotoğrafınızı ve kimliğinizi verip çıkışta müze kartınızı alabilirsiniz. Giriş ücreti yerine sadece kart ücreti vererek 1 yıl geçerli olacak ve birçok yeri başka bir ücret ödemeden gezmenizi sağlayacak müze kartınızı alabilirsiniz.


Atatürk Orman Çiftliği:Ankara'ya gelen hemen herkes buraya uğrar. AOÇ(Atatürk Orman Çiftliği) dondurması tam bir nostaljidir. Şençam'ın kokoreçi dillere destandır. Atatürk Orman Çiftliği 5 Mayıs 1925 yılında Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur.
Beypazarı: Ankaralılar'ın en popüler günübirlik gezi yerlerindedndir. Beypazarı'nı mutlaka gezmelisiniz. Ankara şehir merkezine 100 km. mesafededir. Burası adeta Safrabolu'yu andırır.
Şunu özellikle belirtmek gerekir ki, eğer çarşıyı, gümüşçüler çarşısını ya da müzeyi gezmek istemiyorsanız bile sadece Beypazarı ortamında kafelerde oturmak, keyif yapmak ve yemek yemek için dahi Beypazarı'na gitmeye değer.
Gümüşe meraklıysanız Gümüşçüler çarşısı için vakit ayırmanızı öneririz. Grupça gidiyorsanız bir kısım Gümüşçüler Çarşısı'nı gezerken diğer kısım bu vakti farklı değerlendirebilir.
Yaşayan müze muhteşemdir. Çocuklar varsa onlar için de çok güzeldir. Aynen korunmuş konağın bir odasında hikaye dinleyebilir, diğer odasında ıhlamur baskısı yapabilir, çatı katında Hacivat ile Karagöz oynatabilirsiniz. buradan hediyelikler de alabilirsiniz. Konağın girişinde kahvenizi ya da Osmanlı şerbetinizi yudumlayabilirsiniz.

Ayrıca;Atakule,Etnoğrafya Müzesi,Atatürk Evi Müzesi,II. TBMM Binası,Ankara Resim Heykel Müzesi,MTA Tabiat Tarihi Müzesi,Roma Hamamı,Gordiyon Müzesi,Hacı Bayram Camii,

Elmadağ,Tuz Gölü,Kızılcahamam,Eymir Gölü gezilir.




Ne yenir:Ankara Tava,Ankara Döneri,Ankara Simiti(Kızılay Simiti),Kalecik Karası şarabı,Beypazarı Kurusu,Ankara Armudu,Kazan Kavurması,Çubuk Turşusu,Etli Patlıcan Tava.
Beypazarında mutlaka Yaprak sarması,Dana güveç,Ev yapımı baklava denenir.


Nerede kalınır:Ankara gibi büyükşehir de  her türlü konaklama alanı buluyor.Ama birkaç yerin adını yazalım: Crowne Plaza,Dedeman Hotel,Gordion Hotel,Divan Hotel,Best Apart Hotel,Mega Residence Hotel,Ay Fidam Dağ Evi, Bey Konak Pansiyon,Beyzadem Nuri Efendi Konağı.


Ne alınır:Bakır işleme eşyalar, Antika, hasır ve el sanatları,Ankara Balı,Ankara Armudu,Çengel sakızı (Kengel Sakızı),Beypazarı Kurusu,Gümüş takılar,El dokuma örtüler,Ihlamur ağacı kalıplarıyla baskı yapılan fular, şal ve örtüler,Cam üzerine ebru sanatıyla yapılan kolyeler.


Ulaşım:Karayolu ve havayoluyla ulaşımını sağlarsın.


Eski Ulus Meydanı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder