20 Mayıs 2012 Pazar

TRABZON



Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan merkezi ildir.Dar bir sahil şeridinin ardında denize dikey uzanan dağlık bir araziye sahip olan ilin merkezi Boztepe  üzerine kurulmuştur. İl topraklarının % 22,4 yayla, % 77,6 si ise tepelerden oluşmaktadır. Dereler; Değirmendere, Yanbolu, Maçka Deresi, Fol, Ağasar, İskefiye, Kalenima, Karadere (Araklı), Küçükdere, Koha, Sürmene , Solaklı, Baltacı deresi, Sera Deresi.




Nerede gezilir: Sümela Manastırı, Ayasofya müzesi,Kaymaklı Manastırı, Gülbahar Hatun Camii,Yeni Cuma Camii, Memiş Ağa Konağı (Sürmene), Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı (Of), Çakıroğlu Hasan Ağa Konağı,Karamollaoğlu Topal Mustafa Evi (Araklı) ve bir çok hamam köşk ve yayla bulunur.



Ne yenir:Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav, kuymak, su böreği, yufka tatlısı, laz böreği, gulya, turşu kavurması, pazı plakisi, lahana kavurması, kaygana, hamsi kuşu, mısır çorbası, ısırgan çorbası, hamsili pilav, hamsili ekmek, etli mısır sarması, Trabzon kebabı, Hamsiköy sütlacı, zumur, kaz kaldıran, hoşmeli, tomara kaygana, hamsi pilaki, sütlü kabak, lapa, borani, hamsi çıtlaması, hamsi ızgara ve diğer balık yemekleri.


Nerede kalınır:Turistik yerde her türlü otel apart ve ağaç evler bulunur.


Ulaşım:Trabzon'dan Rize-Artvin-Gümüşhane-Erzurum ve Giresun-Ordu-Samsun istikameti olmak üzere üç karayolu ağı vardır. Kent merkezine uzaklığı 1.5 km. olan otobüs terminaline ulaşım taksi dolmuşlarla yapılmaktadır.
Trabzon Limanının kent merkezine uzaklığı 1 km.dir.
Trabzon Havaalanı bölgenin en yoğun  havaalanıdır. Şehir Merkezine Uzaklığı 2 km. dir. Kent merkezinden Havaalanına Taksi veya dolmuşlarla ulaşım sağlanabilir.


Ne alınır:Trabzon Burması,Trabzon Bezi,Telkari usulü ile el yapımı gümüş eşyalar,Sürmene Çakısı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder