13 Mayıs 2012 Pazar

ŞANLIURFA


Urfa -Kuzey, batı ve güneyinde Fırat Nehri, doğusunda ise yine Fırat’ın kollarından olan Habur irmağı ile sınırlandırılmıştır. Doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeybatısında Adıyaman ve kuzeyinde de Diyarbakır ile çevrilidir. Güneyinde ise 1921’deki Ankara Antlaşması ile çizilen 223 km’lik Suriye sınırı bulunur.Bölgemizin en eski adı, Hititçe çivi yazılı tabletlerde geçen ve M.Ö. 1500 yıllarına ait olan  “Hur Ülkeleri“ adıdır. Bölgenin kuzeydoğusunda Alşe, kuzeyinde işşuva, güneybatısında ise Aştata ülkeleri bulunuyordu.
Gezilecek yerler:Balıklı Göl,Harran,Eyyüb Peygamber Türbesi,Şanlıurfa Müzesi,Göbekli tepe kaleynak kuşları.
Konaklama:Bir çok otel,pansiyon mevcut.
Ulaşım:Havayolu: Şanlıurfa Havaalanından Ankara-İstanbul İzmir’e, bu illerden Şanlıurfa’ya uçak seferleri mevcuttur.
Karayolu: İstanbul-Ankara-Adana dan gelen yol Gaziantep'e kadar otoban olup Gaziantep-Şanlıurfa arası 141 Km çift şeritli asfalt yoldur. Bu yol Viranşehir, Kızıltepe ve Mardin üzerinden Irak'a sınır kapımız olan Habur sınır kapısına kadar devam etmektedir. Ayrıca Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a çift şeritli karayolu ve Şanlıurfa-Akçakale üzerinden Suriye'ye karayolu mevcuttur.
Denizyolu: Yumurtalık Mersin ve İskenderun Limanlarından Şanlıurfa’ya karayolu bağlantısı yapılabilmektedir.
Demiryolu: Şanlıurfa (Akçakale-Gaziantep-İskenderun ve Şanlıurfa (Akçakale)- Gaziantep-Ankara-İstanbul hattı mevcuttur.
Yeme içme:Kemiksiz pirzola,ballı dondurma ve enfes Urfa kebabı yenir.Bostana salatası, borani, lebeni çorbası, soğan tavası, kenger aşı da denenir.
Ne alınır:Gümüş bilezik yöreye özgü,kilim ve halı,yamşah yani başörtü alınacaklar arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder