13 Mayıs 2012 Pazar

NEMRUT DAĞI - ADIYAMAN

Adıyaman İli Türkiye'nin Güneydoğuanadolu Bölgesinin batı ucunda Orta Fırat bölümü içinde yer alır.Adıyaman'ın ismi rivayete göre putlara tapan babanın evde olmadığı bir gün yedi oğlun birleşip putları ima etmesi ve Allahın varlığı kabul eder. Baba oğullarını öldürür ve halk Yedi yaman adında manastır yaptırır.Zamanla şehrin adı Adıyaman olur.
Gezilecek yerler:Adıyaman da bir çok kilise cami mezar ve anıt vardır fakat en önemlileri Nemrut Dağı ve Atatürk Barajı' dır.
Yeme içme:Çiğ Köfte, İçli Köfte, Basalla (Ekşili Köfte ), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma, Adıyaman Hıtabı, Adıyaman Tavası, Adıyaman Kebabı, Şillik Tatlısı, Adıyaman’ın ünlü yemek türlerinden bazılarıdır. İl merkezinde yöresel yemeklerin bulunduğu lokantalar mevcuttur. Kahta İlçesindeki baraj gölü kıyısında balık yene bilir. Nemrut Dağı yolu üzerindeki konaklama ve kafeteryalarda yeme içme olanağı mevcuttur.
Ulaşım:Adıyaman’ın Türkiye’nin her yerine karayolu bağlantısı bulunmaktadır. İl’de demiryolu ve havayolu ulaşımı da sağlanmakla birlikte karayolu ulaşımı ön planda gelmektedir.
Ne alınır:Adıyaman’ın kent merkezinde bulunan tarihi çarşı, Oturakçı Pazarı’nda yöreye özgü halı, kilim, cicim heybe gibi el sanatları ürünleri ile turistik eşyalar, Nemrut heykelleri, Yörenin tarihinin anlatıldığı çeşitli dillerdeki Nemrut rehber kitapları ve cd’leri, Besni şire pazarından Besni üzümü, pestil, muska, alınabilecek hediyeliklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder