18 Mayıs 2012 Cuma

HATAY



Hatay ilin adı, Antakya Merkez ilçenin adıdır. Saint Pierre Kilisesi, Mozaikleriyle ünlü Arkeoloji Müzesi Antakya'dadır. Arsuz tatil beldesi İskenderun ilçesindedir.
Hatay denince dinlerin ve kültürlerin uyum içinde bir arada yaşaması akla gelir. Hatay, tüm dinler için çok önemli merkezlerden biridir ve bu özelliği Hatay'ı farklı kılar. Hatay'a gitme fırsatınız olursa şehre yüzeysel değil de derinlemesine bakarsanız çok farklı bir boyut olduğunu keşfedebilirsiniz.
Uçakla yolculuk ediyorsanız Hatay üzerindeyken muhteşem Amik Ovası'nı görürsünüz. Tablo gibidir.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ise pamuk tarlaları her yerdedir.
Hatay'da fırın ve kasap kültürü çok gelişmiştir. Kasap eti hazırlar ve fırın da pişirir. Mesela lahmacun, kağıt kebabını kasap hazırlar, fırına götürürsünüz pişer ve evinizde afiyetle yersiniz. Mahalle fırınında Hatay'ın yerel lezzetlerinden katıklı ekmek, biberli ekmek yapılır. Evde harcı hazırlanıp fırına gönderilir ve fırın yapıp pişirir. Yine tepsilerde sini kebabı(tepsi kebabı), kaytaz böreği, külçe, közlemek için sebzeler, kısacası fırında pişirilebilecek her şey gönderilir.






Nereler gezilir: Antakya Arkeoloji Müzesi,Saint Pierre Kilisesi, Harbiye,Habib-i Neccar Camii, Çevlik Plajı, Antakya Cam Evi
Beşikli Mağaralar,Titus Tüneli,Karaksı Köyü , Vakıflı Köyü,Antakya Kalesi.


Ne yenir:Künefe,Kağıt kebabı,Sini kebabı (Tepsi kebabı),Biberli ekmek,Katıklı ekmek,Kaytaz Böreği,
Oruk (içli köfteye benzer),Patatesli köfte,Ekşi Aşı,Etli Aşur (Diğer illerde keşkek olarak anılır)
Kısır,Kömbe,Çökelek,Tuzlu yoğurt,Cevizli biber,Abugannuş,Kekik salatasıHaytalı,Taş kadayıf(Yassı kadayıfı),Tuzda Tavuk,Meyan Kökü Şerbeti.


Nerede kalınır:Savon Otel,Antik Beyazıt Hotel,Antakya Öğretmenevi ve oteller.


Ne alınır:Nar Ekşisi,Biber salçası,Domates salçası,Kırma yeşil zeytin,Tuzlu yoğurt,Antakya peynirleri
Antakya çökeleği,Taze Hatay kekiği,Samandağ ipeği,Defne sabunu,Künefe,Baklava.


Ulaşım:Karayolu ve havayolu mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder