14 Mayıs 2012 Pazartesi

ERZURUM

Tarihi milattan önce dört binlere dayanıyor. Hurriler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Sasaniler, Romalılar’dan sonra Araplar ve Bizanslar hakimiyetinde olmuş. Bilinen ilk adı Theodosiopolis. Türklere Anadolu kapılarını açan meşhur 1071 Malazgirt Savaşı’yla da şehir Saltukoğulları’ndan Saltuk Bey yönetimine verilmiş ve Saltukoğulları’nın başkenti olmuş. Daha sonraki Anadolu Selçukluları ve İlhanlılar dönemi yeni yapılarıyla Erzurum’u özel kılmış. Şehri Osmanlı topraklarına 16. yüzyılda katan padişah ise Yavuz Sultan Selim.

Çift minareli camii içi

Nereler gezilir:Yakutiye Medresesi,Çifte Minareli Medrese’ye, minaresi kubbesi görünmeyen, taşlar ta Horasan’dan gelmiş,Ulu Cami’nin üç ayrı mihrabının olmasının nedeni, padişahın üç ayrı mezhebin gönüllerini alma niyetiymiş.Palandöken,Çoruh,Erzurum Kalesi. Kırk Çeşme ve Erzurum Hamamları.
Nerede kalınır:Ski Resort Dedeman,Palan Otel,Polat Renaissance,Erzurum şehir merkezindeki otellerin standartları düşük am güzel oteller var.
Ne yenir:Yatık döner ve beş beyaz salatası yiyin. Salatanın beş beyazı yoğurt, mantar, yumurta akı, tuz ve sarımsak.Cağ kebabı,kesme çorba, ekşili yaprak sarma,kadayıf dolması.
Ulaşım:Erzurum Ankara’ya 880, İstanbul’a 1230, İzmir’e 1460 km uzaklıkta. İstanbul-Erzurum uçuşu yaklaşık 2 saat sürüyor. Ayrıca Ankara ve İstanbul’dan trenle uzun bir yolculuktan sonra Erzurum’a ulaşılabiliyor.
Ne alınır:Oltu Taşından yapılan tesbihler, ağızlıklar, bilezik, küpe, gerdanlık.Oltu Zümrütünden yapılan bilezik, küpe, gerdanlık.Tereyağı,Erzurum Çiçek Balı,Petek Bal,Erzurum Dut Pekmezi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder