17 Mayıs 2012 Perşembe

SİNOP

Antik çağdan beri parlak ve yoğun bir ticari ve kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, bu niteliğini Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı yönetimlerinde de sürdürmüş, ayrıca kale ve tersanesi ile bölgenin en önemli askeri üslerinden biri olmuştur.
Sinop adı rivayete göre;Sinope Irmak Tanrısı Osopos'un güzeller güzeli kızıymış. Rivayete göre mutlu bir hayatı varmış. Birgün Tanrılar Tanrısı Zeus kendisini görmüş ve o anda aşık oluvermiş. Zeus bu, gönlünü kaptırdığını elde etmek için yapmadığı üçkağıtçılık yokmuş . Ama Sinope, Zeus'un bile başını döndürecek bir güzellikteymiş. Eli ayağı, dili dudağı dolaşmış Tanrılar Tanrısının, Sinope'ye aşkına karşılık her istediğini yapacağını söylemiş. Korku içindeki genç kız, kendisine dokunmamasını, kız oğlan kız almak istediğini söylemiş heybetli Zeus'a. Tanrılar Tanrısı, sözüne sadık kalmış ve Sinope'yi alıp en sevdiği yerlerden olan Karadeniz'in cennete benzeyen yemyeşil kıyılarına bırakmış. (Yani bugün Sinop ilimizin bulunduğu yere)
Nereler gezilir:Sinop Müzesi,Etnografya Müzesi (Aslan Torunlar Evi),Sinop Kalesi,Paşa Tabyaları,Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi,Sinop Evleri,Boyabat Kaya Mezarları(Boyabat, Sinop'un bir ilçesidir.)Boyabat Kalesi,Boyabat Evleri,Yakupağa Konağı,Hamsilos Koyu.

Ne yenir:Mısır Çorbası,İçli Tava,Nokul,İçi Etli Hamur,Kestane,Katlama ,Kabak Millesi,Sirkeli Pırasa,Gerze NokuluMısır Pastası,Cevizli Mantı,Karadeniz balıkları.

Nerede kalınır:Turan Çiftliği,Kumsal Hotel, Sinop,Zinos Country Hotel,Antik Hotel,VİRA OTEL...

Ne alınır:Ketenden yapılan çarşaf, örtü,Mahrama ve Durağan Bezi,Bıçak,Ahşaptan yapılmış tekne maketleri,El yapımı av malzemeleri,Oya işleri - Liman çevresindeki dükkanlar.

Ulaşım:Karayoluyla sağlanır.Ayrıca tekne turlarıyla güzel bir tur atılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder